Mladeži - UKLANJANJE RADIOTALASIMA

Mladeži su dobroćudne (benigne) promen na koži i sluznicama. Najčešći oblik mladeža su pigmentni mladeži, sastoje se od melanocita, specijalnih celija koje stvaraju pigment melanin.

Kada nastaju mladeži?

Mladeži mogu biti prisutni već na rođenju, ili se javljaju neposredno nakon rođenja i tada govorimo o urođenim (KONGENITALNIM) mladežima, dok se kasnije u toku života javljaju stečeni mladeži.

radiotalasno uklanjanje mladeza

Kako izgledaju mladeži?

Stečeni mladeži su obično manji od 1cm, ravnomerno pigmentovani, jasno ograničeni, okruglo-ovalnog oblika. Boja im se kreće od svetlo smeđe do crne. Mogu biti u nivou okolne kože, tamnije pigmentovani i to su tzv. junkcioni mladeži. Složeni ili intradermalni mladeži su uzdignuti, kupolasti ili na peteljci, na njima se ponekad mogu videti i dlake, slabije su pigmentovani, svetlo smeđi, a nekad i bez pigmenta, boje okolne kože. U detinjstvu stečeni mladeži su junkcionog tipa, zatim prelaze u složene mladeže, da bi se u zrelim godinama pretvorili u intradermalne mladeže.

Urođeni mladeži mogu značajno varirati u veličini i obično se dele na male (< 1cm), srednje (1-3cm), i velike/gigantske (> 3cm). Kongenitalni nevusi, naročito gigantski, imaju mali, ali realan rizik od maligne transformacije i razvoja melanoma (u do 5% slučajeva).

Koji su potencijalno opasni mladeži?

Kao potencijalni prethodnik malignog melanoma posebno je značajan stečeni atipični ili displastični mladež. Njegove karakteristike su: tamna i nejednaka boja, neravna i često nejasna ivica, nepravilan oblik i veličina iznad 6mm. Često ovakvi mladeži imaju izgled mete ili jajeta na oko, sa centralnom, tamnijom, izdignutom zonom okruženom svetlije pigmentovanom makularnom zonom. Ovakvi mladeži imaju tendenciju da se javljaju familijarno, kod više članova jedne porodice. Kod osoba sa više displastičnih mladeža (> 5-10), kao i onih sa velikim brojem običnih mladeža (>100) savetuje se potpuno izbegavanje i zaštita od sunca, povremeni samopregled mladeža i najmanje jednom godišnje pregled dermatologa sa dermoskopijom radi blagovremenog otkrivanja promena na mladežu i blagovremenog uklanjanja.

Šta je maligni melanom?

Melanom je najređi oblik raka kože, ali istovremeno i najopasniji, jer brzo raste i rano metastazira. Samo 30 posto melanoma se javlja u mladežu koji već postoji, dok se kod 70 odsto pacijenata javlja na prethodno potpuno neizmenjenoj koži. Melanom je smeđe ili crne boje, a retko može da bude i crven, boje kože ili beli, u nivou ili izdignut. Može da se javi bilo gde na koži, na sluzokoži, ispod nokta i u oku. Jedini način da se smanji broj obolelih od melanoma je pravovremena dijagnostika i otklanjanje suspektnih promena, pre nego što se one transformišu u tumor.

uklanjanje mladeza cena

Koji su uzroci i faktori rizika za razvoj melanoma?

  • genetska sklonost

  • ultravioletno zračenje (UVA i UVB zračenje)

  • opekotine od sunca

  • više od 50 mladeža

  • kongenitalni nevusi

  • postojanje displatičnih nevusa

  • xeroderme pigmentosum

  • imunosupresije

Kako prepoznati melanom?

Postoji ABCDE pravilo u razvoju melanoma, koje bi trebalo da bude smernica pri samopregledu i da ukaže na mogućnost da se dešava neki patološki proces u mladežu.

A– Asimetrija, nepravilno širenje ivica mladeža od baze prema okolnom tkivu

B– Border nejasne nazubljene ivice

C– Color, promena boje na mladežu od crvenkaste preko crne, sive i plavičaste

D– Dijametar veći od 6mm iako melanom nekada može biti manji od 6mm

E– Evolucija u boji, obliku, veličini mladeža

Ukoliko primetite neku od spomenutih promena na mladežu, obavezno se javite dermatologu radi pregleda dermoskopom, nakon čega će dermatolog odlučiti da li se mladež i dalje prati ili odmah hirurški uklanja i šalje na patohistološku analizu.

Kako se mladeži uklanjaju?

Široko je rasprostranjena predrasuda da se mladeži ne smeju dirati. Međutim, rano otkrivanje promena na mladežu i blagovremeno uklanjanje izmenjenog mladeža jedini je siguran način da se spreči nastanak melanoma, odnosno da se osigura njegovo rano otkrivanje i uklanjanje, a tada je i prognoza oboljenja dobra.

Osim iz medicinskih, mladeži se mogu uklanjati i iz estetskih razloga ili zato što su izloženi ponavljanoj iritaciji i traumi (odećom, brijanjem, češljanjem i sl.), potpuno bezbedno i sa odličnim konačnim kozmetskim rezultatom.

Uklanjanje mladeža iz estetskog razloga potpuno je bezbedno ukoliko smo ispoštovali standard za uklanjanje mladeža, a to podrazumeva:

1. uradili smo dijagnostiku mladeža dermoskopom kako bi na osnovu prisutnih ili odsutnih patoloskih promena, tipa mladeža, kao i na osnovu njegove veličine, odredili adekvatnu tehniku uklanjanja

2. izabrali smo odgovarajući način uklanjanja mladeža, a izbor se pravi uglavnom između radiotalasa i hirurškog uklanjanja.

3. poslali smo uklonjeni mladež na histopatološku analizu.

Mladeže uklanjaju dermatolozi i plastični hirurzi.