HEMIJSKI PILING - REGENERACIJA KOŽE

Hemijski piling je postupak uklanjanja površinskog sloja kože i njene naknadne obnove uz pomoć posebno odabranih preparata. Tretman se sastoji u nanošenju određenih hemijskih supstanci na kožu, radi kontrolisanog skidanja slojeva kože u cilju regeneracije kože.

ŠTA JE HEMIJSKI PILING?

Hemijski piling (eksfolijacija) predstavlja kontrolisano skidanje gornjeg sloja kože, odnosno njenih mrtvih ćelija, sa ciljem da se posle tretmana koža regenerise. Prisutnost mrtvih ćelija na koži kvari izgled kože, pogoršava ten, usporava prodor hranljivih sastojaka u dublje slojeve epidermisa i smanjuju ukupan tonus kože.

Hemijski piling uklanja mrtve ćelije kože i omogućava aktivnim sastojcima da deluju odnosno stimulišu proizvodnju kolagena, poboljšavaju tonus kože i uklanjaju akne.

hemijski piling regeneracija kože

KADA JE PRAVO VREME ZA IZVOĐENJE HEMIJSKOG PILINGA?

Jesen i zima predstavljaju idealna godišnja doba da uradite hemijski piling, jer sam piling čini kožu izuzetno osetljivom na UV zračenje, zbog čega se ne obavlja leti.

Ukoliko u ogledalu vidite umoran izraz lica, sa grubom, dehidriranom kožom, naglašenim borama, proširenim porama i flekama, vreme je da se obratite dermatologu za hemijski piling.

ŠTA JE FOTOSTARENJE KOŽE?

Koža je u letnjim mesecima izložena agresivnom UV zračenju, koje izaziva njeno prevremeno starenje, takozvano fotostarenje.

Tokom sunčanja koža postaje:

  • dehidrirana zbog povećanog gubitka vode

  • gruba usled gomilanja izumrlih ćelija

  • sa naglašenim borama zbog pojačanog kidanja vlakana kolagena

  • neujednačene boje jer dolazi do neravnomernog i ubrzanog stvaranja pigmenta melanina

  • problematična sa aknama, usled zapušenja izvodnih kanala lojnih žlezdi

KOJE VRSTE HEMIJSKIH PILINGA POSTOJE?

Hemijski pilinzi klasifikovani u odnosu na dubinu prodiranja dele se na: površinske, srednje duboke i duboke. Na osnovu starosne dobi pacijenta, tipa kože i promena na koži određuje se odgovarajući hemijski piling i jedino u rukama stručnjaka je potpuno bezbedno koristiti ga.

Površinskim pilinzima osvežavamo kožu i podstičemo njenu regeneraciju. Srednje dubokim pilinzima skraćujemo vreme lečenja akni i smanjujemo mogućnost nastanka posledica akni (fleke, ožiljci). Dubokim pilinzima zatežemo kožu i smanjujemo fine linije i bore.

Najčešće se obavljaju površinski pilinzi jer njihovo izvođenje traje kratko i daje odlične rezultate, a nije potrebno dodatno vreme za oporavak kao kod srednje dubokih pilinga. Najpopularniji hemijski piling površinskog dejstva je glikolni piling.

Svoju efikasnost glikolna kiselina ispoljava zahvaljujući sledećim osobinama:

  • slabi veze između izumrlih ćelija rožastog sloja izazivajući njihovo ravnomerno ljuspanje i time omogućava regeneraciju kože

  • dovodi do pojačane hidratacije kože

  • stimuliše sintezu kolagena i elastina, čime se redukuju prisutne bore i usporava stvaranje novih

hemijski piling regeneracija kože

LAKTIČNI PILING je namenjen za osetljivu, tanku i dehidriranu kožu sa sitnim borama kojoj nedostaje svežina.

PIRUVIČNI PILING je odličan za osveženje kože na šakama. Namenjen osobama sa suvom, dehidriranom kožom ali i starijima sa namreškanom kožom šaka i finim borama.

RETINOIČNI PILING prosvetljava pigmentacije i ima moćno podmladjujuće dejstvo na kožu.

KOJI HEMIJSKI PILINZI SU NAJBOLJI U LEČENJU AKNI?

Mandelični, salicilni i azelaični hemijski pilinzi daju najbolje rezultate u lečenju akni, a za tretiranje ožiljaka se koristi TCA piling na bazi trihlorsirćetne kiseline. Jessner-piling kompanije Dzesner odlično deluje na problematičnu kožu sa aknama, fotooštećenu i dobar je za ublažavanje znakova starenja.

Koji od ovih dermatoloških hemijskih pilinga će dati najbolje rezultate zavisi od kliničke slike pacijenta i iskustva dermatologa.

DA LI SE PREPORUČUJE KOMBINACIJA HEMIJSKOG PILINGA SA OSTALIM TRETMANIMA PODMLADJIVANJA?

Hemijski piling je dovoljan kao samostalan tretman u procesu podmlađivanja ili za pripremu kože radi obavljanja drugih anti-aging tretmana.