HIJALURONSKI FILERI

ČEMU SLUŽE FILERI?

Fileri su preparati različitog porekla, hemijskog sastava i postojanosti (dužine trajanja). Koriste se da ispune bore i različite nepravilnosti na licu. Kao filer prirodnog porekla najviše je u upotrebi hijaluronska kiselina, koja spada u biorazgradive filere. Prednost razgradivih u odnosu na nerazgradive filere je u njihovoj većoj bezbednosti za pacijenta.

ŠTA JE HIJALURON?

Hijaluronska kiselina je vrsta sećera (polisaharid). Sastavni je deo potkožnog vezivnog tkiva i ponaša se u koži kao sundjer koji upija vodu, povećava svoju zapreminu i tako daje volumen neophodan za zdrav i jedar izgled.

Hijaluronsk fileri punjenje bora

Prirodno, nakon 30-te godine života, smanjuje se depo hijalurona u koži, a osim starenja i spoljni faktori, poput UV zračenja i aero zagadjenja, dovode do razgradnje hijalurona.

Zahvaljujući razvoju estetske medicine i dermatologije, hijaluronska kiselina dostupna je u vidu injekcija i jedan je od najvažnijih sredstava za zaustavljanje pojave znakova starenja u koži.

DA LI SU HIJALURONSKI FILERI BEZBEDNI?

Ranije korišćeni fileri bili su na bazi kolagena životinjskog porekla, a potom je dobijen laboratorijski filer metodom rasta humanih ćelija. Pacijenti su morali da rade alergološke testove pre primene ovih filera, a njihova trajnost je bila ne duža od tri meseca. Prednost današnjih filera je u tome da su sačinjeni od hijaluronske kiseline koja je prirodni sastojak čovekove kože, i samim tim je rizik od alergijske reakcije sveden na minimum.

DA LI SU SVI HIJALURONSKI FILERI ISTI?

Danas postoji čitav spektar filera različitih gustina, viskoznosti i trajnosti, obogaćenih antioksidansima ili anesteticima, a iskusni doktor će znati koji je filer najbolji za odredjenu namenu. Uglavnom, gušći fileri se koriste za dodavanje volumena, a redji za hidriranje i očuvanje jedrine kože.

Doktor koji primenjuje filere treba da poznaje različite tehnike, da ume da proceni potrebe vašeg lica i da zna koji je brend najbolji za odredjenu indikaciju, kako bi se sačuvao prirodan izgled. Fileri za volumen sadrže biorazgradive čestice koje kao strano telo navode tkivo da oko njih formira novi kolagen. Fileri za usne mogu da povećaju usne ili samo da ih podmlade, mogu bolje da definisu ivice ili saniraju fine borice oko usana. Fileri za hidriranje kože sa neumreženom hijaluronskom kiselinom obezbedjuju jedrinu kože lica.

Hijaluronsk fileri cena

ŠTA PACIJENT TREBA DA ZNA O FILERIMA?

Potrebno je znati da li je filer zvanično registrovan u Srbiji. Ako je filer registrovan, znači da je bezbedan, da su rezultati njegove primene predvidivi, da ima dobru trajnost, dobru kompatibilnost sa tkivom u koje se ubrizgava. Medju najbolje registrovane hijaluronske filere spadaju Juvederm (brend americkog proizvodjaca Allergan), Teosyal (brend svajcarske firme Teoxane Laboratoties), Restylane (brend švedske firme Q-Med), Revanesse (kanadski brend).

ZA ŠTA KORISTIMO FILERE?

Fileri su se ranije isključivo koristili za popunjavanje većih i dubljih bora na licu. Danas se koriste kao sredstvo za održavanje jedrine kože, materijal za nehirurški lifting, kao i sredstvo za oblikovanje kontura lica.

Filere koristimo za:

 • punjenje bora

 • konturiranje lica

 • nadoknada volumena

 • lifting efekat

 • korekcija brade i nosa

 • korekcija podočnjaka

 • podizanje gornjih kapaka

 • podmladjivanje usana

 • hidriranje kože

KAKO SE HIJALURONOM UKLANJAJU PODOČNJACI I PODIŽU GORNJI KAPCI?

Jedna od najkritičnijih zona sa aspekta starenja je predeo oko očiju, takozvana periorbitalna regija. Pojava tamnih podočnjaka je posledica promene boje kože usled njenog istanjivanja i nestanka masnog tkiva. Nastalo udubljenje podočnjaka popunjavamo posebnim hijaluronskim filerima za periorbitalnu regiju.

Redensity II Eyes je inovativna formula koja sadrži hijaluronsku kiselinu, dermorestruktivni kompleks i lidokain. Savremeni preparati sadrže i antioksidanse, amino-kiseline, minerale i kompleks vitamina B, čime se neguje regija, regenerišu ćelije i sprečava dalji razvoj ovog fenomena. Sa godinama se gornji kapci opuštaju i padaju. Fileri mogu da posluže da se podigne spoljna ivica obrva, tako što će biti ubrizgani u zonu iznad nje, što zahteva veliku veštinu doktora koji obavlja tretman.

Hijaluronsk fileri uklanjanje bora

KAKO SE POSTIŽE LIFTING HIJALURONSKIM FILERIMA?

Ovom tehnikom se ne popunjavaju samo bore, nego se dodaje izgubljeni volumen i oblikuje se lice. Neophodna je pravilna procena koštanih i mekotkivnih struktura lica od strane doktora, jer kod osoba u poznim godinama sa veoma opuštenom kožom lica, lifitng efekat može biti minimalan. Nadoknada volumena u predelu jagodica daje trenutni lifting efekat celom licu. Kao trodimenzionalne strukture, jagodice imaju svoj oblik, svoju masu i svoju poziciju (visoko podignute ili spuštene). Sva tri aspekta gradje jagodica se moraju analizirati. U slučaju gubitka pozicije, kada je došlo do spuštanja mekotkivnih struktura uz očuvan volumen, neophodna je neka od metoda podizanja. Kada dominira samo gubitak mase ili volumena, uz relativno očuvanu poziciju, metoda izbora je nadoknada volumena koja se postiže ubrizgavanjem filera velike gustine u dublje slojeve tkiva, neposredno iznad jagodične kosti.

DA LI JE PROCEDURA BOLNA?

Savremeni fileri sadrže u sebi lokalni anestetik čime je bol sveden na minimum. Procedura u proseku traje od 15 do 30 minuta. Rezultati su neposredni, praktično odmah vidljivi.

KOLIKO DUGO TRAJU REZULTATI POSLE TRETMANA HIJALURONSKIM FILERIMA?

Rezultati traju u proseku od 6 meseci do dve godine, dok se redovnom aplikacijom hijaluronske kiseline ovaj period produžava.

Trajanje rezultata zavisi od vrste i količine preparata koji se ubrizgava.

VAŽNE ČINJENICE O FILERIMA

 • Nakon ubrizgavanja filera moguća je pojava modrica i oticanje uprkos stalnom usavršavanju filera i tehnika ubrizgavanja.

 • Fileri mogu dati loš rezultat ako su ubrizgani lošom tehnikom, na pogrešno mesto, ili ako je upotrebljen pogrešan tip filera. Tada dolazi do promena balansa u crtama lica i lice izgleda neprirodno.

 • Postoji pojam takozvanog pilow face izgleda (lice-jastuk) - naduveno lice usled preterivanja sa filerima. Nijedno preterivanje nije dobro, pa ni preterivanje sa filerima.

HIJALURONSKI FILERI CENA

Cena hijaluronskih filera se razlikuje u zavisnosti koja se regija tretira, količine koja se aplikuje i vrste filera koje koristimo. Cene možete pogledati na našoj stranici CENOVNIK