Radiotalasno uklanjanje fibroma

Fibrom je benigni tumor kože poreklom od vezivnog tkiva. Može biti tvrde konzistencije (dermatofibrom), ili meke konzistencije (fibroma molle).

Dermatofibrom nastaje usled traume ili lokalizovane iritacije (ujed insekta, ubod, češenje). Uzroci nastanka mekih fibroma vezuju se za hormonski disbalans, gojaznost, genetsku predispoziciju, kao i prisustvo humanih pailoma virusa koji ukazuju na razlog njihovog širenja po telu.

KAKO IZGLEDA DERMATOFIBROM?

Dermatofibrom je u vidu čvrstog, jasno ograničenog čvora, prečnika do 1cm, pokretnog prema podlozi, a sraslog sa kožom koja može biti pigmentovana. Obično se javlja kod odraslih osoba, sa najčešćom lokalizacijom na donjim ekstremitetima. Subjektivnih tegoba nema. Može i spontano isčeznuti.

radiotalasno uklanjanje fibroma

KAKO IZGLEDAJU MEKI FIBROMI?

Fibroma molle (meki fibrom) se manifestuje u vidu mekih tvorevina glatke površine, veličine od nekoliko mm do 1cm. Boje su normalne kože ili lako pigmentovane. Često su na peteljci (fibrma pendulum). Lokalizuju se na vratu, trupu, na koži pazuha i preponske regije. Vremenom se promene umnožavaju i mogu biti brojne, naročito na vratu.

Dijagnozu postavlja dermatolog na osnovu kliničkog, dermoskopskog pregleda i histopatološkog nalaza.

KAKO SE UKLANJAJU FIBROMI?

Radiotalasna metoda je metoda izbora za uklanjanje fibroma, jer procedura kratko traje, ne ostavlja ožiljke i komforna je za pacijenta, a dovoljan je samo jedan tretman. Za uklanjanje fibroma na očnim kapcima potrebno je iskustvo i znanje dermatologa, zbog same lokalizacije i mogućeg obilnijeg krvarenja.