Radiotalasno uklanjanje keratoza

SEBOROIČNE KERATOZE

ŠTA SU SEBOROIČNE KERATOZE?

Seboroične keratoze su benigni (dobroćudni) tumori površinskog sloja kože.

KOD KOGA SE JAVLJAJU SEBOROIČNE KERATOZE?

Javljaju se kod oba pola, obično oko 50. godine života, mada se mogu sresti i kod mlađih osoba. Kako osobe stare, broj seboroičnih keratoza se povećava, a njihova nagla pojava može da nastane u toku trudnoće, hormnonske terapije, a ponekad i da ukaže na ozbiljan zdravstveni problem.

radiotalasno uklanjanje keratoza

KAKO PREPOZNATI KERATOZE?

Obično počinju kao male glatke izrasline zućkasto smeđe boje, veličine od nekoliko mm, koje se vremenom uvećavaju do nekoliko cm u prečniku, postaju uzdignute, tamno prebojene, grublje strukture.

Nalaze se najčešće na gornjem delu tela, licu i kosmatom delu glave, mada se viđaju i na stomaku i pregibima.

DA LI KERATOZE TREBA UKLANJATI I KAKO?

Keratoze se vremenom šire i uvećavaju, zato ih je poželjno uklanjati dok su manje. Najčešće tegobe koje pacijenti navode su svrab, a mogu da se upale i krvare, zbog čega ih je najbolje ukloniti, naročito ako se nalaze na licu i mestima trenja ispod dojki, pazuhu, preponama. Ukoliko poprime mrko-crnu boju teško ih je razlikovati od karcinoma kože.

Najbolja metoda za uklanjanje seboroičnih keratoza je Ellman radiotalasna metoda frekvencije radiotalasa od 4MHz. Metoda je brza, sa upotrebom lokalne anestetične kreme je bezbolna, i krajnje efikasna, bez stvaranja ožiljaka.

AKTINIČNE KERATOZE

ŠTA JE AKTINIČNA KERATOZA?

Aktinična keratoza je prekanceroza. Nastaje usled hroničnog izlaganja ultravioletnom zračenju (kumulativne doze). Vremenom, solarne ili aktinične keratoze mogu da pređu u invazivni spinocelularni karcinom koji ozbiljno ugrožava zdravlje. Više od 60% skvamocelularnih karcinoma nastalo je iz solarne keratoze.

KAKO IZGLEDA AKTINIČNA KERATOZA?

Aktinična keratoza je obično u vidu jedne ili više crvenih ili braonkastih fleka, sa ljuspom koja se ne može lako skinuti, veličine od nekoliko mm do 1cm. Okolna koža pokazuje znake solarnog oštećenja.

LOKALIZACIJA

Aktinične keratoze se najčešće mogu videti na fotoeksponiranim regijama tela, tj. regijama koje su izložene suncu tokom dužeg vremenskog peioda. Tipična mesta su lice, grudni koš, šake, usne školjke,

LECENJE AKTINIČNIH KERATOZA:

Glavni razlog zašto svaku aktiničnu keratozu treba lečeti je prevencija spinocelularnih karcinoma. Poseban problem u lečenju aktiničnih keratoza predstavlja činjenica da veliki broj pacijenata ima multiple promene, kada je zahvaćen veći deo kože.

Pojedina;ne promene mogu da se tretiraju laserom, radio-talasima, kriohirurgijom, a kada je zahvaćen veći deo kože, upotrebljavaju se kreme koje ili stimulišu lokalni imunski odgovor ili sadrže lekove koji se koriste u hemoterapiji.