DERMOSKOPIJA

Dermoskopija predstavlja najsavremeniji, bezbolni način pregleda mladeža i pigmentnih promena na koži mikroskopskom metodom.

ZAŠTO SE RADI DERMOSKOPIJA?

Dermoskopija ima presudan značaj u ranom otkrivanju malignih promena na koži, melanoma, jer njihovo blagovremeno uklanjanje spasava život pacijenta. Klinička pouzdanost dijagnostikovanja melanoma ,,golim okom” procenjena je na 65%, dok se dermoskopskim pregledom pouzdanost procene povećava i do 90%.

dermaroler regeneracija i podmlađivanje kože

KO SPADA U RIZIČNE GRUPE ZA RAZVOJ MELANOMA?

Rizične grupe za razvoj melanoma su osobe koje imaju više od 100 mladeža ili više atipičnih-neuobičajenih mladeža, osobe svetle kose, očiju i kože koje lako gore na suncu i osobe u čijoj porodici je bilo slučajeva oboljevanja od raka kože.

U ČEMU SE SASTOJI SAMOPREGLED KOŽE?

S obzirom de se značajan broj malignih melanoma razvija na postojećem mladežu, neophodna je njihova redovna kontrola. Kontrola sa sastoji u periodičnom praktikovanju samopregleda. Pored toga, jednom godišnje je poželjan i dermoskopski pregled od strane dermatologa. Promene na mladežu koje ukazuju da je neophodno da ih pogleda vaš dermatolog su:

  • promena boje celog mladeža ili delova mladeža

  • promena do tada ravnih i jasnih ivica u nejasne i nazubljene

  • pojava crvenog ili belog prstena oko samog mladeža

  • naglo uvećanje mladeža ili bol

Čuveni ABCDE algoritam za prepoznavanje melanoma može da bude od velike pomoći prilikom samopregleda. Ukoliko uočite nešto sumljivo, uputiće Vas na odlazak dermatologu radi daljih analiza.

AAsimetrija

Melanom, kao maligna promena, raste nepravilno, i zbog toga ima nepravilan, asimetričan izgled. Benigne promene, kao što su mladeži, su uglavnom okrugle ili ovalne, pravilnog, simetričnog izgleda.

BBorder – granica

Melanom ima nepravilne, reckave, često i nepotpune granice. Benigne promene su jasno ograničene od okone kože.

CColor – boja

Melanom često ima više boja, od svetlo do tamno smeđe, crne, plave i bele boje. Benigne promene su uglavnom ravnomerno prebojene.

DDiameter – prečnik

Melanom je često veći od 5 mm u prečniku, mada može biti i znatno manji, svega 1-2 mm. Svaka promena veličine pigmentacije je važan signal da se obratite dermatologu!

EEvolution – promena

Jedna od najvažnih promena jeste promena u pigmentaciji mladeža. One mogu da utiču na veličinu, oblik ili boju mladeža, a moguća je i pojava krvavljenja. Takođe je važna i dužina vremenskog perioda u kome su se te promene dogodile.

NAČIN UKLANJANJA MLADEŽA?

Uklanjanje mladeža ne nosi nikakav rizik. Mladeži se potpuno bezbedno uklanjaju i iz estetskih razloga. Radiotalasna hirurgija ima nesumnjivo veću prednost u odnosu na klasičnu hirurgiju skalpelom.

Intervencija radiotalasnom hirurgijom je brza i jednostavna, nema krvarenja, šavova i kasnijeg previjanja.