HEMIJSKI PILINZI - REGENERACIJA KOŽE

Tretman se sastoji u nanošenju određenih hemijskih supstanci na kožu, radi kontrolisanog skidanja slojeva kože u cilju regeneracije kože.

hemijski piling regeneracija kože

KADA JE PRAVO VREME ZA IZVOĐENJE TRETMANA?

Jesen i zima predstavljaju idealna godišnja doba za izvođenje tretmana, jer sam piling čini kožu izuzetno osetljivom na UV zračenje, zbog čega se ne obavlja leti.

Ukoliko u ogledalu vidite umoran izraz lica, sa grubom, dehidriranom kožom, naglašenim borama, proširenim porama i flekama, vreme je da se obratite dermatologu za hemijski piling.

ŠTA PODRAZUMEVA FOTOSTARENJE KOŽE?

Koža je u letnjim mesecima izložena agresivnom UV zračenju, koje izaziva njeno prevremeno starenje, takozvano fotostarenje.

Tokom sunčanja koža postaje:

  • dehidrirana zbog povećanog gubitka vode

  • gruba usled gomilanja izumrlih ćelija

  • sa naglašenim borama zbog pojačanog kidanja vlakana kolagena

  • neujednačene boje jer dolazi do neravnomernog i ubrzanog stvaranja pigmenta melanina

  • problematična sa aknama, usled zapušenja izvodnih kanala lojnih žlezdi

KOJE VRSTE HEMIJSKIH PILINGA POSTOJE?

Hemijski pilinzi klasifikovani u odnosu na dubinu prodiranja dele se na: površinske, srednje duboke i duboke. Na osnovu starosne dobi pacijenta, tipa kože i promena na koži određuje se odgovarajući hemijski piling i jedino u rukama stručnjaka je potpuno bezbedno koristiti ga.

Površinskim pilinzima osvežavamo kožu i podstičemo njenu regeneraciju. Srednje dubokim pilinzima skraćujemo vreme lečenja akni i smanjujemo mogućnost nastanka posledica akni (fleke, ožiljci). Dubokim pilinzima zatežemo kožu i smanjujemo fine linije i bore.

Najčešće se obavljaju površinski pilinzi jer njihovo izvođenje traje kratko i daje odlične rezultate, a nije potrebno dodatno vreme za oporavak kao kod srednje dubokih pilinga. Najpopularniji hemijski piling površinskog dejstva je glikolni piling.

Svoju efikasnost glikolna kiselina ispoljava zahvaljujući sledećim osobinama:

  • slabi veze između izumrlih ćelija rožastog sloja izazivajući njihovo ravnomerno ljuspanje i time omogućava regeneraciju kože

  • dovodi do pojačane hidratacije kože

  • stimuliše sintezu kolagena i elastina, čime se redukuju prisutne bore i usporava stvaranje novih

hemijski piling regeneracija kože

LAKTIČNI PILING je namenjen za osetljivu, tanku i dehidriranu kožu sa sitnim borama kojoj nedostaje svežina.

PIRUVIČNI PILING je odličan za osveženje kože na šakama. Namenjen osobama sa suvom, dehidriranom kožom ali i starijima sa namreškanom kožom šaka i finim borama.

RETINOIČNI PILING prosvetljava pigmentacije i ima moćno podmladjujuće dejstvo na kožu.

KOJI HEMIJSKI PILINZI SU NAJBOLJI U LEČENJU AKNI?

Mandelični, salicilni i azelaični hemijski pilinzi daju najbolje rezultate u lečenju akni, a za tretiranje ožiljaka se koristi TCA piling na bazi trihlorsirćetne kiseline. Jessner-piling kompanije Dzesner odlično deluje na problematičnu kožu sa aknama, fotooštećenu i dobar je za ublažavanje znakova starenja.

Koji od ovih dermatoloških hemijskih pilinga će dati najbolje rezultate zavisi od kliničke slike pacijenta i iskustva dermatologa.

DA LI SE PREPORUČUJE KOMBINACIJA HEMIJSKOG PILINGA SA OSTALIM TRETMANIMA PODMLADJIVANJA?

Hemijski piling je dovoljan kao samostalan tretman u procesu podmlađivanja ili za pripremu kože radi obavljanja drugih anti-aging tretmana.